fbpx

Hey, ik ben Tineke.

En ik kan me niets mooiers voorstellen dan echt verschil maken in mensenlevens. Van betekenis zijn op een kantelpunt in iemands leven en leiderschap. Werken met teams en zien dat daar (soms ein-de-lijk) dingen worden uitgesproken en dat er constructief gebouwd wordt aan een positieve cultuur. Zodat scholen gaan bruisen en kinderen opgroeien op veilige en gezonde scholen. Dat geeft mij zoveel vervulling, inspiratie en werkplezier. 

Inmiddels is dit precies wat ik doe. Maar het heeft wel even geduurd voor ik daar was… Daar ging een behoorlijke ontdekkingstocht aan vooraf!

tineke wuister

Hoe het ooit begon

Weet je dat ik ooit begonnen ben als docente Frans? Dat was een enorm verrijkende en leerzame ervaring, waar ik nog altijd veel aan heb. En mensen iets leren zit er nog altijd in, al ziet het er voor mij nu net iets anders uit dan voor een klas met tieners. 

Jarenlang heb ik vooral 1 op 1 gewerkt, als loopbaancoach en stress- en burn-outcoach. En het onderwijs kwam daarin vaak wel weer ter sprake, want zo’n 40% van mijn klanten was leerkracht of docent. En ik zag van dichtbij hoe een hoge werkdruk in combinatie met vaak enorm hard werkende en betrokken mensen, zijn tol eiste in de levens van deze mensen. 

tineke wuister

Voorkomen is beter...

dan genezen! 

Na verloop van tijd begon het bij mij te kriebelen. Natuurlijk wil ik met alle liefde mensen helpen uit die burn-out op te krabbelen en weer goed te reïntegreren op school. Maar zou het niet veel fijner zijn om die burn-out te voorkomen? Met alle ellende van dien? 

Wat dat is het! Natuurlijk hoor je vaak dat mensen achteraf zeggen dat ze hun burn-out niet hadden willen missen. Waarmee ze bedoelen dat die periode hen kostbare levenslessen heeft geleerd. Prachtig! Maar als ze er middenin zitten, heb ik dat nog nooit iemand horen zeggen, hoor. Dan voelt het als een groot zwart gat. Voor henzelf, voor hun gezin en natuurlijk ook voor hun collega’s en de school. 

En voilà, daar was mijn nieuwe missie geboren. 

Leidinggevenden in het onderwijs helpen hun school burn-out vrij te maken. 

Daar ga ik voor! 

 

De story of my life

Als moeder van drie tienerboys met een eigen bedrijf en bezig mijn vierde boek te schrijven is er altijd genoeg te doen, haha. Net ff iets teveel hooi op mijn vork is mij niet onbekend. Het was lange tijd de story of my life! 

Met als gevolg: stressklachten! Hoofdpijn, spanningsklachten in mijn schouders, zo ontzettend moe, vergeetachtig, gejaagd, kort lontje (vooral thuis)… Van die irritante klachten die je belemmeren om alles te doen wat je wilt. Na de zoveelste keer dat ik weer in zo’n situatie belandde, dacht ik: en nu moet ik er een keer goed iets mee! Ik kan niet elke keer zo door blijven gaan.

En zo leerde ik langzamerhand mijn stressklachten te zien als liefdevolle aanwijzingen van mijn lijf, die me op de schouders tikken om me te laten weten dat ik een grens over ga. Dat ik mijn systeem overbelast. Dat maakte een wereld van verschil. Ik ben beter gaan luisteren naar mijn lichaam, ging kiezen voor eenvoudige en gezonde ritmes in mijn leven en ervaar daardoor dat ik langdurig veerkrachtig blijf.

Stress vind ik een fascinerend verschijnsel en ik wilde er graag meer grip op krijgen om ook anderen er mee te kunnen helpen. Daarom ben ik een opleiding gaan volgen tot stress- en burn-outcoach en heb er inmiddels een paar boeken over geschreven. Nu train en spreek ik regelmatig over leven vanuit rust en coach leidinggevenden, natuurlijk om zelf vitaal te blijven, maar ook het goud uit hun medewerkers te halen. Want een vitale, medewerker die doet waar hij goed in is binnen gezonde grenzen en in een top team, is hartstikke stressbestendig!  

tineke wuister
tineke wuister
foto spreekbeurt

En dit is vandaag!

Inmiddels doe ik wat ik wil doen vanuit een levensstijl die voor mij werkt. Ik loop een tijdje op met leidinggevenden, heb het voorrecht ze te mogen bevragen en met ze op retraite te gaan, om allereerst weer dichtbij zichzelf te komen. Leidinggeven is vaak maar eenzaam werk en heel dienend. Wie vraagt er aan jou hoe het met je gaat? Wat jij te geven hebt? Hoe jij de wereld, je school, je team, de kinderen een stukje mooier kunt maken? 

Alleen dit onderdeel van mijn werk is al zo de moeite waard. Ik zie mensen weer ‘te voorschijn’ komen. En als je dat voor jezelf kan, dan ben je ook klaar om met zelfvertrouwen leiding te geven en te zien dat het resultaat oplevert. Daar word ik blij van! 

Er wordt zo hard gewerkt op scholen. En met hard werken is niets mis, ik ben er zelfs vóór. Maar dan wel op een manier die gezond is: in balans en passend bij waar jij goed in bent en wat jij nodig hebt. Binnen een team met collega’s die elkaar versterken. Gaan voor goud met je team betaalt zich altijd ruimschoots terug, omdat je leerkrachten gaan doen wat hen energie, voldoening en plezier geeft. Waarvan ze een twinkeling in hun ogen krijgen! En dat ga je merken! In de klassen, op het schoolplein, bij de oudergesprekken en op de open dag. Kun jij je voorstellen wat dat voor verschil gaat maken!? 

tineke wuister

Ik ben aangesloten bij:

logo noloc
logo vesb

Dit is typisch Tineke

Ik ben al ruim 20 jaar gelukkig getrouwd met Sander en we hebben drie tienerzoons. We zijn jong begonnen aan ons (gezins)leven samen en dat maakt dat ik zo langzamerhand wat meer mijn handen vrij krijg. Sinds augustus 2020 ben ik daarom helemaal voor mezelf begonnen. Een mooi avontuur!

Geloof is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik geloof dat we bedacht en bedoeld zijn en dat God ons enorme mogelijkheden, creatiekracht en vrijheid heeft gegeven om iets moois te maken van de wereld. Dat is voor mij een enorme drijfveer. Jij bent natuurlijk van harte welkom, ongeacht wat jouw geloofs- of levensovertuiging is!

Ik ben een van die zeldzame vrouwen die…. NIET van chocola houdt! Je maakt me daarentegen wel echt enorm blij met vers fruit.

Ik ben eigenlijk heel ‘groen’ van binnen. Ik vind de natuur zo fascinerend mooi! Ik heb daarom in 2015 enorm geminimaliseerd: zo’n 50% van mijn bezittingen het huis uit. Maar we hebben ook zonnepanelen op ons dak liggen en ik eet vegetarisch. Ook probeer ik zo veel mogelijk mijn kleding eerlijk en duurzaam te kopen. Wat nog best lastig is overigens.

Ik heb vijf zussen. En een broer. Klinkt zielig, maar hij is uiteindelijk echt een leuke kerel geworden, hoor! :)

Contact opnemen

Super leuk dat je contact met me wilt opnemen. 

Heb je een vraag of wil je afspreken? 

Ik hoor het graag en doe mijn best zo snel mogelijk te reageren! 

Scroll naar top